Foto's van Kaapverdië / Santiago
Cidade Velha
Hier is het allemaal begonnen: in Cidade Velha ('oude stad') was de eerste nederzetting op de Kaapverdische eilanden. Aangezien deze plaats vaak werd overvallen, hebben de Spanjaarden rond 1500 een fort gebouwd op de rotsen die pal achter dit stadje omhoog rijzen. In deze plaats stichtten de Jezuieten hun eerste school buiten Europa. In het centrum staat de Pelourinho: deze martelpaal staat symbool voor de lange periode dat het grootste deel van de bevolking slaaf was.
Praia
Praia is de huidige hoofdstad van Kaapverdië. Hier is het altijd net iets warmer dan elders op Santiago. Overal wordt de grote nationale held Amilcar Cabral geeerd, zo ook in Praia met een groot standbeeld.
Serra Malagueta
Als we vanuit Assomada (in het midden van Santiago) naar Tarrafal rijden om een dagje te gaan zwemmen, kruisen we de Serra Malagueta (pas op 900 m hoogte). In de bergen is het elke dag anders, en een laagstaande zon geeft het landschap extra relief.
Assomada
Assomada (Santa Catarina) ligt centraal op Santiago en is vooral bekend van de markt die er elke dag is, maar vooral op woensdag en zaterdag. Hier kun je verse vis kopen, diverse citrusvruchten, groenten, bonen, aardappelen, cassave, maar ook schoenen en kleding.
Boa Entrada
Bij Nhagar (Assomada) aan de noordkant is een grote valei die in vroeger tijden nog veel groener was, ook was er een klein meer waarin gezwommen werd. Nu groeien er bananen, mango's, citroenen, suikerriet. Beneden wordt het suikerriet gebruikt om grogue te branden. Maar de Boa Entrada is vooral bekend vanwege de Poilon: een eeuwenoude, meer dan 40 m hoge kapok boom. In deze boom huist de 'garca vermelho' (Ardea purpurea bournei), die alleen in deze boom en vlakbij Pedra Badejo leeft.
Tarrafal
Tarrafal helemaal in het noorden van Santiago is een heerlijke plaats om een dag te gaan zwemmen. Het water is heerlijk, het strand is praktisch leeg, geen gevaarlijke stromingen, elke dag goed weer...
Op weg naar Tarrafal ligt bij Chao Bom de beruchte gevangenis waar de Portugezen jarenlange vele politieke gevangen vasthielden.